1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. УС на ДФ „Земеделие” одобри корекцията на план-сметката на фонда

УС на ДФ „Земеделие” одобри корекцията на план-сметката на фонда

С 37 млн. лв. се увеличава ресурсът за подпомагане на земеделските производители

 

С 37 млн. лв. се увеличава ресурсът за подпомагане на земеделските производители, решиха членовете на УС на ДФ „Земеделие”, които одобриха корекцията на план-сметката на Фонда. От тях 24 млн. лв. ще бъдат предоставени за компенсиране на загубите на земеделските производители с напълно пропаднали площи от царевица и слънчоглед, реколта 2007 г.

От 5 август до 15 септември 2008 г. стопаните ще могат да кандидатстват за подпомагане в размер на 10 лв. за декар за царевица за зърно и маслодаен слънчоглед. Държавната помощ ще се изплаща до 15 октомври тази година. Финансовата подкрепа се осъществява на основание на Решение на Европейската комисия от 17.10.2007 г. за одобряване на държавна помощ за България № 554/2007 г. за компенсиране на загуби на земеделските производители за напълно пропаднали площи вследствие на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия.

УС на ДФ „Земеделие” одобри по Целевата субсидия за подпомагане производството на пчелни майки да се разпредели ресурс в размер на 200 000 лв. Целта на мярката е да се сведе до минимум нелегалното производство на пчелните майки, както и да се стимулира производството и закупуването на майки с доказан произход и ограничаване разпространяването на заразни болести по пчелите.

По целевата субсидия за подпомагане на производството на памук УС на ДФ „Земеделие” одобри финансов ресурс в размер на 300 000 лв. С оглед увеличеното търсене на памука в световен мащаб прилагането на финансовата подкрепа цели увеличаване на производството, респективно - площите в страната. Подпомагането и през 2008 г. е необходимо в предвид на това, че през предходната година е отчетено значително увеличение на производствените разходи, които превишават изкупните цени.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.