1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. USDA отваря американския пазар за внос на говеждо месо от ЕС

USDA отваря американския пазар за внос на говеждо месо от ЕС

Американският пазар е затворен за всякакъв вид говеждо месо от ЕС, от януари 1998 г.

Отваряне на американския пазар за вноса на говеждо месо от ЕС от януари 2015 г. - изявление на комисаря по здравеопазването – Витенис Андриукатис, комисаря по търговията - Сесилия Малмстрьом и комисаря по земеделието и развитието на селските райони - Фил Хоуган.

"Ние приветстваме решението на американския Департамент по селско стопанство (USDA) за постепенно отваряне на американския пазар за вноса на говеждо месо от Европейския съюз, като се започне с Република Ирландия.

Това повторно отваряне на пазара е първа стъпка към премахване на непропорционалната и необоснована забрана от страна на САЩ, която последва кризата с болестта "луда крава" през 90-те години, както и възстановяването на нормалните условия за търговия.

Тази новина изпраща важен положителен сигнал и към другите държави-членки на ЕС, които са поискали САЩ да възстанови достъпа на говеждо месо до американския пазар. Желателно е САЩ да действат експедитивно за премахване на забраната и за останалите страни от ЕС и да приведат изцяло условията за внос в съответствие с международните стандарти.

Приветстваме тази инициатива, която е част от засилващата се тенденция за признаване на стабилните, всеобхватни и успешни мерки, предприети от ЕС за ликвидиране на  болестта "луда крава". Призоваваме малкото останали наши международни търговски партньори, които все още използват ограничителни мерки, да прилагат признатите международни стандарти. "

Американският пазар е затворен за всякакъв вид говеждо месо от ЕС, включително и обезкостено от януари 1998 г., когато САЩ въведоха ограничения върху  вноса на говеждо, овче и козе месо (от преживни животни) и продукти, произведени от тях заради болестта "луда крава".  Тези мерки са извън стандартите на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE), според която, обезкостеното говеждо месо от скелетна мускулатура е безопасно и може да се търгува свободно от всички страни, независимо от статута им по отношение на болестта "луда крава".

OIE е направила оценка на риска от "луда крава" в държавите-членки на ЕС. Като признание за огромните усилия и инвестициите в ЕС за борба и ликвидиране на болестта 'луда крава", почти всички държави-членки на ЕС имат същото или по-добро състояние на риска като повечето страни в света. Говеждото месо в ЕС е безопасно.

Тези стандарти бяха установени през 2005 г. След обявяването на решението за Ирландия, ЕС очаква ограниченията, които остават в сила за другите държави-членки, скоро да бъдат премахнати. ЕС се надява и че оставащите ограничения върху вноса на овче и козе месо от ЕС също скоро ще бъдат премахнати и условията за внос в САЩ ще бъдат напълно съобразени с международните стандарти.

Вътрешният пазар на ЕС осигурява високо ниво на безопасност на храните за потребителите както в ЕС, така и в чужбина на основата на международните стандарти и сериозни научни изследвания. Селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост трябва да се възползват от тези достижения. Това отваряне на пазара изпраща важен сигнал към търговските партньори на ЕС в световен мащаб, а именно че говеждото месо в ЕС е безопасно и че вносът на говеждо месо от ЕС трябва бързо да бъде възобновен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.