1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Установено е масово намножаване на полски щурци в отделни области и общини на страната

Установено е масово намножаване на полски щурци в отделни области и общини на страната

Най-сериозно са засегнати областите Сливен, Стара Загора и Ямбол

 

Масово намножаване на полски щурци е установено  в отделни области и общини на страната, съобщават от Националната служба за растителна защита. Общо нападнати площи са 7 205 дка, от тях са третирани 830 дка. Най-сериозно са засегнати областите: Сливен /5 510 дка/, Стара Загора /930 дка/ и Ямбол /755 дка/.

Към настоящия момент ларвите на щурците не причиняват поражения по земеделските култури и не представляват заплаха за тях.

Причината за появата на щурците са меката зима, топлото и сухо време през пролетта, заплевелеността в част от посевите и наличието на необработваеми земи около населените места. Агроклиматичните условия благоприятстваха изхранването на неприятеля и неговото намножаване.

У нас вредят два вида щурци - полски щурец и щурец-пустинник. Те са повсеместно разпространени и обитават по-сухите места в нивите, ливадите и поляните.

Щурците са многоядни неприятели и се характеризират с широка екологична и хранителна пластичност, което обуславя широкото им географско разпространение. Те повреждат голям брой културни и диви растения.

По данни на Районната служба за растителна защита /РСРЗ/ в област Стара Загора, нападение от ларви на щурци е установено на отделни огнища, главно в изоставени и затревени площи около населените места, стърнища, ожънати посеви със слънчоглед и все още неприбраните и заплевелени площи с царевица и слънчоглед.

В област Силистра не е констатирано нападение от щурци по културните растения. Неприятелите са установени в необработваеми площи, мери и пасища.

В област Бургас нападение от щурци е констатирано в три общини - Карнобат, Средец и Камено. Висока плътност от вредителите (15-20 бр./кв.м.) се наблюдава в лични дворове и необработваемите площи. В стърнищата нападение не е установено.

В Пловдивска област от направените обследвания на площи граничещи с територията на областите Ст.Загора и Хасково е констатирано слабо намножаване на полски щурец само на територията на община Брезово. Част от популацията на щурците се е насочила към населените места, в приземните етажи и мазета. Проведени са срещи с кметовете на общините Първомай, Брезово и др. и са дадени указания за извеждане на борба с биоцидни средства от оторизирани фирми. Извършено е третиране в домовете в населени места в община Брезово с биоцидни средства, като отчетения резултат е добър.

В община Стамболово, област Хасково и община Кърджали е подаден сигнал в РСРЗ за навлизане на щурци в домовете на хората. В община Черноочене, област Кърджали нападението е на стърнище с площ от 10 дка. Инспекторите са дали необходимите указания. Продължават наблюденията на засегнатите населени места.

В резултат на проведени обследвания в останалите области на страната към момента не е констатирано масово намножаване на щурци.

Инспекторите от НСРЗ /РСРЗ/ продължават обследванията във всички области на страната за установяване на нови огнища на разпространение.

НСРЗ и нейните поделения в страната са препоръчали необходимите мерки за ограничаване разпространението на щурците и се поддържа постоянна връзка с кметовете на засегнатите общини.

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.