1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Устно предложение за спиране на заменките направи левият депутат Васил Калинов

Устно предложение за спиране на заменките направи левият депутат Васил Калинов

Вратичка в закона обаче ще позволи рокадите с ниви и ливади да продължат

 

Порочните замени на държавни и общински ниви и гори, които после се превръщат в строителни площадки, може да спрат още от Нова година. Устно такова предложение направи вчера левият депутат Васил Калинов и така изненада правителството, което предлагаше частниците да продължат да взимат апетитни земи по морето и курортите чак до март догодина. Цялата тази сага се разигра вчера в парламента, където бяха обсъдени 7 проекта за промени в Закона за земеделските земи.

Предложението на Калинов бе прието разнопосочно от опозицията. Някои депутати заявиха, че са приятно изненадани, защото ако забраната се задейства чак от март, всички близки до властта бизнесмени ще успеят да се уредят с набелязаните декари. "Забележете, че това предложение е само устно и въобще не е сигурно дали ще се впише”, каза Евдокия Манева.

Вчера лично председателят на НС Георги Пирински се включи в битката срещу замените, като цитира конституцията, съгласно която земята е основно национално богатство и се ползва от особената закрила на държавата и обществото.

На практика обаче законодателите може да оставят вратички, които ще позволят държавата и общините да продължат да заменят масиви. Калинов и колегите му например предлагат замените да останат, когато дадена община трябва да осигури терени за изграждане на инфраструктурни проекти. Това означава, че частник отново може да заменя с държавата, ако фирмата му е направила общо дружество с община. Поправките на кабинета по същия закон предвиждат замени да се правят и при прекратяване на съсобственост между държавата и физическо или юридическо лице, а също и когато държавата прави инфраструктурен проект. Само преди дни аграрният зам.-министър Бюрхан Абазов устно предложи замените да останат и когато терените са в процес на комасация.

Докато в НС с мъка си пробива път забраната на замени, Държавната агенция за горите продължава ударно със сделките. Последната е подписана от шефа й Стефан Юруков онзи ден и според нея частник взима 3.5 дка държавни гори в Болярка срещу 5 дка в същото стопанство.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.