1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Уточнение на министър Кабил във връзка с различни мнения и интерпретации, отнасящи се до горските имоти на Симеон Сакскобургготски

Уточнение на министър Кабил във връзка с различни мнения и интерпретации, отнасящи се до горските имоти на Симеон Сакскобургготски

 

Във връзка с различни мнения и интерпретации, отнасящи се до горските имоти на наследниците на бившите царе, които бяха разпространени в печатни и електронни медии, министърът на земеделието и продоволствието уточнява следното:

"На 31.01.2008 г. в МЗП постъпва молба /вх. № 12-70/31.01.2008 г./ от Държавната агенция по горите, адресирана до министъра на земеделието и продоволствието и Общинска служба по земеделие и гори – Самоков. С молбата се иска да бъдат отменени три от влезлите в сила решения, с които са възстановени част от имотите на наследниците на бившите царе Фердинанд и Борис III. Две от решенията са влезли в сила през 2000 г., а едно - през 2003 г. Решенията не са били оспорени по съдебен ред.

По закон министърът на земеделието и продоволствието не е компетентен да отменя влезли в сила решения за възстановяване правото на собственост върху гори и земи от горския фонд на общински служби по земеделие и гори. Да отменя такива решения в случая по закон е компетентна единствено Общинска служба по земеделие и гори – Самоков. Общинската служба е получила молбата на ДАГ и приложените документи. Предстои да се вземе решение по молбата. Срокът за произнасяне е едномесечен, защото общинската служба е колективен орган. Решението на Общинска служба по земеделие и гори – Самоков, ще бъде изпратено на ДАГ. Това решение може да се обжалва по съдебен ред.

Министерството на земеделието и продоволствието ще изпълни в срок задълженията си, произтичащи от постъпилата молба на ДАГ. Същевременно подчертавам, че нито един служител на министерството, включително и аз като министър, няма да си позволи да превиши правомощията си и да наруши законите на страната – независимо от внушенията в тази посока." 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.