1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Уточниха процедурите за отдаване на пасищата

Уточниха процедурите за отдаване на пасищата

Снимка:

Променена е процедурата за разпореждане със свободните, негодни и неподлежащи на възстановяване земи в бившите стопански дворове

Правителството промени Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, за да го синхронизира с промените в нормативната уредба. В него се уреждат подробно процедурните правила по прилагането на закона, съобщават от правителствената информационна служба.

Променена е процедурата за разпореждане със свободните, негодни и неподлежащи на възстановяване земи в бившите стопански дворове, като е създадена постоянно действаща комисия, която ще подпомага земеделския министър при обявяването на търг за имотите, предложени от областните дирекции „Земеделие”. В процедурата за създаване на масиви за ползване на земеделски земи е предвидено участниците да плащат ползването на т. нар. „имоти - бели петна”, в тримесечен срок от публикуване на заповедта по чл. 37в, ал. 4.

В масивите ще бъдат включвани за ползване още полските пътища и напоителни канали, изведени от експлоатация. Промените в процедурата по уедряване на земеделските земи по споразумение на собствениците са свързани с прецизиране на текстовете. Отпада необходимостта от вписване в службите по вписвания на споразумението между собствениците за комасация. Регламентиран е нов ред за отдаване под наем или аренда на пасища, мери и ливади от държавния и общинския поземлен фонд без търг или конкурс на животновъдите. В проекта подробно е разписана процедурата за разпределяне на тези земи, като е предвидено, че договорите се сключват при наемна или арендна цена, определена по пазарен механизъм, но не по-ниска от средното годишно рентно плащане за землището или за общината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.