1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В 26 държави са конфискувани 27 000 тона фалшиви храни

В 26 държави са конфискувани 27 000 тона фалшиви храни

При една от най-мащабните акции тази година в Италия беше разкрита измама с вино

И тази година националните и международните сили за сигурност проведоха редица акции срещу измами с хранителни стоки. По данни на Европол, в рамките на операцията в 26 европейски държави са конфискувани общо 26 800 тона храни и 15 милиона литра напитки.
 
Правоохранителните органи са издали 80 заповеди за арест и разследват повече от 175 случая. Към тях се добавят повече от 2000 дела, заведени от други държавни служи. С най-голям дял от конфискуваните стоки са алкохолните напитки, следвани от зърнени закуски и брашнени изделия, а на трето място са плодовете и зеленчуците. Четвъртата позиция заемат хранителните добавки и подсладителите, петото място е за групата на месото, колбасите и морските дарове. Най-малко са случаите, в които става дума за млечни продукти и пилешко месо.
 
При една от най-мащабните акции тази година в Италия беше разкрита измама с вино, при която от пазара бяха иззети над 1 милион литра течност, продавана за вино, но състояща се от вода, захар, оцветители и изкуствени аромати.
 
В Испания пък Европол в сътрудничество с местната полиция разби престъпна мрежа, която внасяла от Азия екстракт от гардении и след химическа обработка продавала продукта като шафран. При акцията бяха задържани 11 души и бяхя конфискувани 10 тона екстракт, които като шафран биха стрували 750 000 евро. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.