1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В АГРОФОРУМ тази седмица: вижте как стартира жътва 2011!

В АГРОФОРУМ тази седмица: вижте как стартира жътва 2011!

И още: тема с продължение – обучение по мярка 111, растителна защита и нови селекции...

В новото издание на АГРОФОРУМ започнахме една интересна тема, която вълнува много земеделски производители – как да повишат своята квалификация и професионална подготовка. При това – напълно безплатно, благодарение на възможностите, които дава мярка 111 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). След като вече ви срещнахме с Мая Нинова от МЗХ, която разясни предимствата на тези обучения, сега е време да видим на живо как се случват. Ще ви заведем в Професионалната гимназия по земеделие в Кнежа, която е със 104-годишна история и благодарение на богатите си традиции, добре подготвените преподаватели и материална база гимназията е с проект по мярка 111. Ще видим и как на практика преминава едно такова обучение.

След Кнежа ще отидем на опитни полета край село Замфир, където на открит полски ден земеделски производители от региона научиха как могат да получат добиви от 600 кг/дка от пшеница и 400 кг/дка от рапица. Домакините ще разкрият тайната за отлично опазените от плевели, болести и неприятели култури. Вижте, за да научите и вие.

Следващата дестинация на нашето агропътуване ще бъдат полетата на Светла Стоянова в землището на с. Горна Митрополия. Гостуваме ѝ не за първи път, този път отиваме, за видим какви нови сортове и хибриди при житните култури и рапицата изпитва, за да избере най-подходящите от тях и да ги включи в масовото производство.

Оттам се отправяме към други полета – в село Розово, за да продължим на тема растителна защита. Стопанинът – Любомир Мартинов, е използвал два нови продукта в пшеница, които я спасили от нашествието на плевелите и болестите. Ето защо и той очаква високи добиви. А кои са препаратите – ще научите, разбира се, само ако гледате предаването тази седмица!

Но с това темите, които ще ви предложим, съвсем не се изчерпват. Няма да пренебрегнем и царевицата – също една от най-важните култури. Знаете обаче, че много обича влагата и затова е силно зависима от капризите на времето. Всяко засушаване през лятото ѝ влияе отрицателно. Какъв е изходът? Селекционерите вече имат отговор: суперранни хибриди. Елате с нас в село Безводица и ще разберете за какво точно иде реч.

И накрая – оставаме в Добруджа, за да ви направим съпричастни към най-емблематичното събитие в земеделския календар – старта на жътвата! Лично министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов официално го обяви край село Божурец, като самият той, заедно с шефа на Фонд „Земеделие” Румен Порожанов подкараха нов комбайн и с него зажънаха първия блок с пшеница. Запомнящите се кадри не са за пропускане! Затова… просто не забравяйте да си включите телевизора в точния ден и час на точния канал!

Видео анонс на предаването може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

Програмата на националното ТВ предаване за селско стопанство
"АГРОФОРУМ" може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.