1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В ареста остава бившият шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов

В ареста остава бившият шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов

Снимка:

Софийският градски съд отказа да измени мярката за неотклонение

Софийският градски съд (СГС) отказа да измени мярката за неотклонение на бившия шеф на "Напоителни системи" Георги Харизанов и го остави в ареста, съобщи "Правен свят". Това се е случило, без съдът да коментира справките от ДАНС, които станаха причина през декември той да бъде задържан преди три месеца.

В тях таен свидетел твърдеше, че е чул Харизанов да казва, че "ще се потапя при негрите в ЮАР". Така прокуратурата реши, че той иска да избяга и да се укрие и поиска изменение на мярката му. Срещу Харизанов има повдигнато обвинение, че е помагач за сключване на неизгодна сделка за продажба  на 2000 тона скрап на двойно по-ниски цени по времето, в което е бил в управлението на "Напоителни системи".

Днесq 7 март, председателят на състава съдия Петър Гунчев подписа определението с особено мнение, защото според него липсва обосновано предположение Харизанов да е бил помагач. Той също не коментира справките, както и другите две необходими предпоставки за изменение на мярката - опасността да се укрие и да извърши друго престъпление.

В определението си докладчикът по делото съдия Добромир Андреев също не обсъди опасността от укриване, която бе изведена при задържането на Харизанов от справките на ДАНС. Съдия Андреев посочи, че са налице пък останалите две предпоставки, заради което Харизанов остана в ареста.

Бившият шеф на дружеството "Напоителни системи" е обвиняем заедно с бившия изпълнителен директор на дружеството Стайко Ганчев и бившият член на борда на директорите Радослав Чеглайски. Според обвинението Харизанов и Чеглайски дали съгласие директорът Ганчев да сключи договор с борсовия посредник "Аякс" за продажбата на въпросните метали, която да се извърши на Софийската стокова борса до края на 2012 г. на най-висока цена на тон, предложена на сесия на борсата.

След първоначалното им задържане, тримата бяха освободени срещу парична гаранция от 5000 лв. През декември обаче свидетел с тайна самоличност чува разговор между двама души в столично заведение. В него единият, по думите на свидетеля, към който се обръщали с Жоро споменава думите "протест", ходене при негрите и Напоителни системи. Анонимният мъж решава да потърси информация в интернет и изписва Напоителни системи в търсачката google. Там една от снимките е на Георги Харизанов, бившият член на борда на директорите на дружеството. Свидетелят решава да се посъветва със свой познат от ДАНС (също решил да остане анонимен), който директно му казва да отиде при шефа на столичното следствие Петьо Петров, по-известен в средите като Петьо Еврото.

В крайна сметка ДАНС изготвя две справки, подписани от настоящия председател на агенцията Владимир Писанчев, според които Георги Харизанов ще бяга в ЮАР през слабо охраняема гранична зона, а прокуратурата използва това като основание да поиска постоянният арест на Харизанов.

На днешното заседание адвокат Григор Вълков, който защитава Харизанов, посочи пред съда, че въпросните справки изобщо не могат да служат за доказателство пред съда, а именно въз основа на тях клиентът му е задържан.

Адвокат Вълков каза още, че прокуратурата бездейства - агент на ДАНС и свидетелят с тайна самоличност вече близо три месеца не са разпитани, а едва на шести февруари била дадена възможност на Харизанов за трети път да даде обяснения.

От своя страна, прокуратурата посочи, че няма нови доказателства, които да разколебаят опасността от укриване на обвиняемия. Това беше възприето и от съда и в определението си съдия Андреев записа, че, за да бъде изменена мярката за неотклонение, трябва да са възникнали нови обстоятелства, които да разколебаят първоначалните изводи на съда. Съставът прие, че е налице обосновано предположение за извършване на престъпление, защото Харизанов се е съгласил да бъде извършена сделката и така е улеснил Ганчев. Според съда има опасност Харизанов да извърши и друго престъпление.

В особеното си мнение председателят на състава Петър Гунчев посочи, че според него обосновано предположение за сключена неизгодна сделка, ако има такава, може да се изведе единствено за обвиняемия Стайко Ганчев. Според съдия Гунчев, по делото трябва да има доказателства за пряк умисъл в действията на Харизанов, за да се приеме, че е помагач, като например да е бил наясно с параметри на сделката, но такива данни няма. Според него след шест месеца разследване, обоснованото предположение за авторство е силно разколебано по отношение на Харизанов и най-малко е негодно, за да бъде той държан под стража.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.