1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В България функционират 28 авиационни оператори за специализирана авиохимическа дейност

В България функционират 28 авиационни оператори за специализирана авиохимическа дейност

 

В момента функционират 28 авиационни оператори за специализирана авиохимическа дейност, които разполагат със 100 броя летателно годни апарати - самолети и хеликоптери. Средната възраст на авиационната техника е 20-30 години. В регистъра на летателните апарати са вписани още 87 броя от този вид, за които няма издадено свидетелство за летателна годност поради неизпълнение на програми за техническо обслужване.

Техническото обслужване на самолетите се изпълнява от организации, лицензирани в съответствие с Наредба 145 на Министъра на транспорта. Всяко отклонение от нормите, определени в документа, е причина за отказ от издаване на свидетелство за летателна годност. Най-честият отказ е за не навременното набавяне на части за въздухоплавателното средство или неизпълнен планов ремонт.

Срокът на свидетелството за летателна годност в повечето случаи е една година. Всеки самолет подлежи на проверки в съответствие с предписаното за неговия планер, двигател, отделни части или агрегати.

За цялостната дейност на авиационните фирми, както за транспортните, така и за тези които извършват специализирана авиационна дейност, отговорност носят ръководителите на предприятията – изпълнителни директори, директорите по експлоатация, главни пилоти. Всички експлоатационни правила, отговорности и задължения, както и лицата упълномощени за всяка дейност са описани подробно в ръководствата на авиофирмите.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.