1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В България няма месо с диоксин, съобщават от Европейската комисия

В България няма месо с диоксин, съобщават от Европейската комисия

Не сме сред страните, които са внасяли от заразеното с диоксин ирландско свинско месо

Това става ясно от оповестения от Европейската комисия списък на държавите, за които е осъществен износ на опасния продукт. Те са общо 21, сред тях са Великобритания, Белгия, Холандия, Полша, Съединените Щати, Канада и Китай. Санитарните власти в Брюксел и Дъблин продължават да проучват случая, като от Европейската комисия увериха, че ако се наложи, ще бъдат взети допълнитени предпазни мерки.

По-рано ирландски ветеринарни власти съобщиха, че е възможно заразеното ирландско месо вече да е било изнесено в 25 държави.

Генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов вече декларира, че няма данни за такова месо в магазинната мрежа на страната, но изтъкна, че това не отменя проверките.

В края на миналата седмица Ирландия оповести международно предупреждение да не се консумира ирландско свинско месо и негови продукти, произведени след 1 септември.  Правителството на Ирландия в събота даде разпореждане да бъде изтеглено от търговските обекти цялото количество свинско месо, произведено в местни предприятия

Причината за предупреждението бе открито високо съдържание на диоксин в свинското месо и храната на свинете в Ирландия - над 100 пъти повече от максимално допустимото в ЕС. Представител на Европейската комисия похвали Ирландия, че е действала бързо и координирано при създалите се условия, като е взела правилни мерки.

Ветеринарни експерти от страните членки на ЕС ще участват на извънредна среща във вторник и сряда, на която ще бъде анализирана ситуацията във връзка със заразеното месо.

Ирландските власти не изключват възможността да бъде въведено ембарго върху доставките на свинско месо от Ирландия. Германското правителство вече призова да бъде изтеглено от пазара свинското месо от ирландски произход.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.