1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В България за първи път ще се проведе експерименталeн мониторинг на произведените и реализирани количества краве мляко и млечни продукти.

В България за първи път ще се проведе експерименталeн мониторинг на произведените и реализирани количества краве мляко и млечни продукти.

Това реши Колегиумът на МЗГ тази седмица с приемането на наредба за правилата на провеждането му.

 

Такъв мониторинг досега не е правен в нито една от присъединилите се и присъединяващи се към ЕС държави и България ще е първата страна, която ще проведе такова мащабно наблюдение на млечния си сектор
Информацията за сектора ще се събира в две бази данни. В първата ще се обобщава информацията за производителите на краве мляко, за млекосъбирателните пунктове и за млекопреработвателните предприятия. Във втората база ще се събират данни за количествата и качеството на произведеното, изкупено и реализирано мляко, неговата масленост и физико-химични показатели, както и за предадените от производителите на крайни потребители количества краве мляко и млечни продукти от него.

Образци на дневници и годишни декларации за производителите на краве мляко, млекосъбирателните пунктове и млекопреработвателните предприятия са изготвени в наредбата, приета от Колегиума на МЗГ, регламентиращ промените в млечния сектор. С нея се определят условията и редът за набиране на информацията, както и за нейния контрол и анализиране.

Двете бази данни за сектора ще се използват както за разпределянето на индивидуалните референтни количества (т. нар. млечни квоти) краве мляко, така и при държавното субсидиране от страна на ДФ “Земеделие”.

Наредбата е важно допълнение към основния нормативен документ, с който борави фонда при финансиране на сектора - Закона за подпомагане на земеделските производители. Същевременно с приемането и прилагането й, България ще се подготви и натрупа опит в усвояването на “млечни квоти”. Съгласно ангажиментите, поети от страната в преговорния процес с ЕС, България трябва окончателно да изгради и постепенно въведе цялостна система на “млечни квоти” до 1 април 2007 г.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.