1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Банско - пожароопасен сезон, има специална заповед на кмета

В Банско - пожароопасен сезон, има специална заповед на кмета

РИОСВ - София набелязва превантивни мерки

Във връзка с установилата се повишена опасност от пожари в горите, селскостопанския фонд и в населените места, предстоящо засушаване и високи температури, кметът на община Банско - Александър Краваров, издаде заповед, в която се визират мерки за недопускане на пожари и за създаване на организация за по-активно участие на гасаческите групи от населените места за потушаване на възникнали горски и полски пожари в горския и селскостопански фонд. Забранява се изгаряне на сухи треви, стърнища и горивни отпадъци в земеделски земи и в земи, в близост и в горския фонд от пастири, пчелари, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.

Agro.bg припомня, че пожароопасният сезон продължава до 31 октомври. Това е посочено в заповед на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и се отнася и за защитените територии. Ежегодно в РИОСВ - София в рамките на пожароопасния сезон за защитените територии се набелязват редица превантивни мерки за борба срещу евентуалното възникване на пожари. С цел недопускане на палежи в защитените територии, както и в земеделските земи и гори, РИОСВ – София е изпратила писма до всички кметове на общини на контролираната от столичната екоинспекция територия, в които е отбелязано, че следва да се засили наблюдението, както и да се осъществява постоянен контрол за предотвратяване изгарянето на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви.

При констатирани нарушения кметът на съответната община носи наказателна отговорност. Глобата е от 100 до 6 000 лева или имуществена санкция от 1 000 до 20 000 лева, при повторно нарушение глобата или имуществената санкция са в двоен размер.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.