1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Бавария ще отстрелват опасни вълци

В Бавария ще отстрелват опасни вълци

Дискусията за отношението спрямо вълците в Германия се води на различни нива и става все по-разгорещена

Опасни вълци, които са заплаха за селскостопански животни, ще могат да бъдат отстрелвани. Това предвижда нов план за действие на правителството в Бавария.

Дискусията за отношението спрямо вълците в Германия се води на различни нива и става все по-разгорещена. Най-често от едната страна застават природозащитниците, които смятат хищниците за естествена част от биоразнообразието и подкрепят размножаването им, след като допреди около 20-тина години в страната не беше останал нито един екземпляр. От другата страна са стопаните на селскостопански животни. Все повече крави, овце, коне и кози стават жертва на вълците, а изплащаните от властите обезщетения не са достатъчни, за да покрият щетите, изтъкват фермерите. Решение, което да удовлетвори и двете страни, скоро няма да се намери, смятат от правителството на провинция Бавария и затова предлагат компромис.

Планът предвижда да се намери модел, при който защитените от закона вълци и нуждите на фермерите да бъдат съвместими. "Пасищното животновъдство в Бавария има нужда от ясна перспектива, то е неотменна част от нашата култура", се казва в прессъобщение от Мюнхен.

Правителството на провинцията е качило плана на сайта си за обществено обсъждане и предлага превантивни мерки, с които добитъкът да бъде предпазен от атаките на хищниците. Това може да стане чрез специални заграждения, за които стопаните да получат фОпасни вълци, които са заплаха за селскостопански животни, ще могат да бъдат отстрелвани. Това предвижда нов план за действие на правителството в Бавария.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.