1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В четвъртък ще се разбере кой е новият шеф на Агенцията по горите

В четвъртък ще се разбере кой е новият шеф на Агенцията по горите

Новосформираната агенция ще определи процедура за продажба на обгоряла дървесина

 

С почти една седмица закъснение след законния срок в четвъртък кабинетът ще определи шеф на новата Агенция по горите.  Информацията не е потвърдена от правителствената информационна служба..Този четвъртък ше бъде първото заседание на правителството след двуседмичния му отпуск.

Оправданието за закъснението е със сезона на отпуските. На 18 юли кабинетът прекрати с постановление дейността на Националното управление по горите и предписа до 1 месец, т.е. до 19 август, държавната агенция да бъде изцяло структурирана. Предложението за шеф на агенцията и за негови заместници ще бъде направено от премиера Сергей Станишев.

През последния месец в публичното пространство за поста се завъртяха имената на експерти от БСП - сегашния аграрен зам.-министър Стефан Юруков, шефа на парламентарната комисията по земеделие Васил Калинов и началника на дивечовъдната станция "Витиня" Юри Миков. Номинираните отказват да коментират

В дневния ред на правителственото заседание е и създаването на нова процедура за продажба на обгоряла дървесина. Замисълът е това да е първата задача пред новото ръководство на агенцията, като процедурата трябва да е напълно прозрачна и дървесината от опожарените гори да се продава само от държавата, от нейни временни складове. Едно от предложенията е продажбите на обгоряла дървесина да стават само по реда на Закона за обществените поръчки. Според експерти обаче дори най-кратките процедури по този закон траят поне 20 дни. При масовите горски пожари през юли се оказа, че след влизането ни в ЕС обгорялата дървесина може спокойно да се изнася в чужбина през Гърция и Румъния. Очаква се в четвъртък да се гласува и временна забрана за износ на дървесина от страната.

Само преди ден от КНСБ предупредиха, че на 3 септември, когато приключва политическата ваканция, около 7000 горски работници ще излязат на протестен митинг. Така те публично ще заявят, че получават едни от най-ниските заплати в страната, а заради липсата на шеф на агенцията не могат да вземат дори увеличението на заплатите от 10%, което е в сила от 1 юли

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.