1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В ЕП се проведе първото учредително заседание на Работната група „Пчеларство и здраве на пчелите”

В ЕП се проведе първото учредително заседание на Работната група „Пчеларство и здраве на пчелите”

По покана на Мария Габриел България беше почетен гост

В Европейския парламент в Страсбург се проведе първото учредително заседание на Работната група „Пчеларство и здраве на пчелите”, създадена по предложение на Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент. Тя беше избрана и за председател на работната група.

Заседанието откриха Мария Габриел, Етиен Брюно - председател на работната група „Мед” в най-голямата европейска земеделска организация Копа-Кожека, Павел Пок - председател на Интергрупата по климатичните промени, биоразнообразието и устойчивото развитие, в рамките на която е Работната група по пчеларство. Силен знак за предстоящата работа на групата беше участието на евродепутати от различни политически групи, сред които Мейриид Макгинес - зам.-председател на Европейския парламент, Елизабет Кьостингер – председател на Интергрупата по горите, Паоло де Кастро – председател на Комисията по земеделие в ЕП (2009-2014 г., Пиер Андрийо от Комисията по земеделие, Жули Гирлинг – докладчик по директивата за меда, Владимир Уручев от групата на ЕНП/ГЕРБ и много други. По покана на Мария Габриел, на първото заседание присъстваха експерти от МЗХ и делегация от български пчелари, включваща доайена на пчеларството Кирил Киров, Манол Тодоров, Димо Димов, Тодор Найденов, Петя Иванова-председател на Сдружението на жените-пчелари, младите пчелари Теодора Тодорова и Петко Симеонов.

Председателят на Работната група по пчеларство Мария Габриел благодари на всички, допринесли за създаването на групата, включително българските пчелари и министъра на МЗХ Десислава Танева за подкрепата. „Създаването на групата е едновременно завършек и перспектива. Успешен завършек на работата по въпроса, който е сред приоритетите ми още от първия мандат, с цел да продължаваме да поставяме темата за пчеларството и здравето на пчелите в европейския дневен ред. Перспектива, защото чрез нея вече имаме институционална рамка и място за постоянни срещи, на които да анализираме състоянието на сектора в отделните държави-членки, да подкрепяме инициативи и проекти, позволяващи да увеличим чувствителността на институциите и гражданите към предизвикателствата пред пчеларския сектор.”, заяви Мария Габриел.

По време на заседанието беше обсъдено състоянието на пчеларския сектор и здравето на пчелите в Европа. Представено бе проучването на Европейската комисия "Европейският червен списък на пчелите", а българските пчелари направиха прочит на предизвикателствата в контекст на ситуацията в България.

Повече за събитието ще научите в рубриката Актуално.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.