1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В ЕС обсъждат нови начини за борба с африканската чума по свинете

В ЕС обсъждат нови начини за борба с африканската чума по свинете

Експерти са на мнение, че хората са виновни до голяма степен за разпространението на вируса

Министрите на околната среда, земеделието и транспорта от страните-членки на Европейския съюз ще се срещнат на 19 декември в Брюксел, за да обсъдят ситуацията с Африканската чума по свинете. Основната цел е да се намерят нови начини за борба с епидемията.

Експерти са на мнение, че хората са виновни до голяма степен за разпространението на вируса, особено при домашните свине. Затова в съвещанието ще участват не само министрите на земеделието и околната среда, но и ръководителите на ресорите транспорт, както и представители на граничните власти и вътрешните министерства. Ще се обсъждат както мерки за превенция, така и информационни кампании за населението и ловни стратегии за ограничаване на популациите от диви свине.

Европейският комисар за здравеопазване и сигурност на храните, Витенис Андриукайтис, заяви в Брюксел, че води разговори с властите в Русия, Украйна, Молдова и Китай, където болестта продължава да се разпространява. Учени от Европейския съюз и тези държави работят съвместно по създаването на ваксина против вируса, допълни комисарят.

Междувременно от Световната организация за здравето на животните съобщиха, че епидемията в Чехия е овладяна. Последният регистриран случай в страната е от 19 април, което означава, че заразата вече не се разпространява. В официален доклад на земеделското министерство в Прага се казва, че общият брой на заболелите диви свине е 230. Всички тези животни са открити в първоначално очертаната зона с висок риск, която обхваща 89 квадратни километра. Останалите региони на Чехия не са били засегнати от епидемията. В Румъния положението остава най-тежко. У нас двете обявени огнища вече са затворен казус, съобщи земеделският министър Румен Порожанов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.