1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В ход е акция на ветеринарните служби за премахването на незаконни ферми

В ход е акция на ветеринарните служби за премахването на незаконни ферми

 

Общо 413 прасета в областите Бургас и Ямбол са принудително убити и изпратени в екарисаж при съвместната акция за премахване на т.нар. "свински градчета", която се провежда от Националната ветеринарно-медицинска служба /НВМС/, областните управи и полицията. 

Други 1429 свине в Бургаска, Варненска, Шуменска и Ямболска области са заклани и предадени за термична преработка. Най-много са закланите прасета в област Шумен - 1257, от които 697 са от Източнобалканска порода.

От съставените общо 43 акта, 36 са само за района на Шумен. Връчени са 147 предписания, във основа на които са извършени кланетата в Шумен и Варна, сочи още справката на НВМС.

Създадена е организация за ликвидиране на т.нар. "свински градчета" в района на Провадия, област Варна. Във връзка с изтичане на срока на връчени предписания в периода 13-15 ноември т.г. там ще бъдат заклани 93 угоени свине и 167 подрастващи прасета.

От НВМС предупреждават, че акцията продължава в цялата страна, като ще се налагат предвидените от закона драстични мерки срещу всички нарушители – собственици на животновъдни обекти, които не спазват ветеринарно-медицинските изисквания. Мярката е във връзка с изпълнението на програмата за надзор върху болестта "класическа чума" по свинете и премахване на нелегалните свиневъдни обекти във всички региони на страната. 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.