1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Кърджали рекорден брой заявления за директни плащания на площ

В Кърджали рекорден брой заявления за директни плащания на площ

Допълнително са наети служители, за да се обработват документите

Подадените  заявления за директни плащания на площ в областната земеделска служба в Кърджали са 13 551.  За първи път по тази мярка кандидатстват 8500 тютюнопроизводители. Според началника на службата Веселин Михов, Кърджали е на  първо място в страната по брой на подадените заявления. Крайният срок за подаване на заявленията беше 9 юни. Той направи сравнение с миналато година, когато са били подадени  едва 7000 заявления за  директни плащания.

В областната земеделска служба са наети и обучени допълнително още 25 човека, поради увеличаването на работата.  Веселин Михов оцени като много добро постижение и факта, че от потенциалните 14 000 тютюнопроизводители в областта, 8500 са кандидатствали за директни плащания на  площ въпреки данъците и осигуровките, които е трябвало да платят.
Според него тютюнът си остава най-доходоносната култура в областта. От тази година няма да има вече премии от държавата, както досега, но търговците  щели да компенсират тази липса. Освен с отглеждане на тютюн, стопаните имали възможност да се занимават  със зеленчукопроизводство, и животновъдство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.