1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Карлово разискват проблемите на розопроизводителите и розопреработвателите

В Карлово разискват проблемите на розопроизводителите и розопреработвателите

 

Кръгла маса по проблемите на розопроизводителите и розопреработвателите се провежда под патронажа на Весела Драганова, председател на Партията на българските жени и народен представител от НДСВ, и кмета на община Карлово инж. Найден Найденов, които откриха проявата. В дискусията участват представители на МТСП, на европейските структурни фондове, директорът на Бюрото по труда Пенка Иванова, розопроизводители и розопрератватели от цялата страна.

Найден Найденов напомни, че преди години в навечерието на Празника на розата ежегодна се е провеждала среща в подобен формат. В последните години тази традиция е била прекъсната, но той си е поставил за цел да я възстанови.
Проектозакон за розата и розопроизводството представи ген.-майор Нонка Матова.

Тя посочи, че това отрасълът има три основни направления – производство на розов цвят, преработка на рози и търговия с розови продукти. Тези сфери са един чисто български отрасъл, уникален модел без аналог. По думите й е наложително този закон в най-скоро време да влезе в Народното събрание. Ще бъде сформирана експертна група за изработване на окончателен вариант на проектозакона.
На кръглата маса ще представят възможности за ползване на средства по европейски програми в помощ на розопроизводството.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.