1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В МЗГ осъществяват превенция на спекулативното натрупване на запаси от храни

В МЗГ осъществяват превенция на спекулативното натрупване на запаси от храни

До 28 февруари ще се приема втората декларация, с която задължените по ЗСЗЗП ще обявят своите запаси от стоки към 1 януари 2007 г.

 

Декларации продължават да се приемат в 28-те областни дирекции "Земеделие и гори" както и в общинските служби "Земеделие и гори" /бившите поземлени комисии/. Задължените по Закона за свръхзапасите от земеделски и захарни продукти /ЗСЗЗП/ производители и търговци на земеделски и захарни продукти обявяват наличностите от земеделски и захарни продукти, определени съгласно регламент на ЕС. Продуктите са включени в позициите по глави 1-24 от Митническата тарифа на Република България за 2006 г. и са подробно описани в заповед на министъра на земеделието и горите, влязла в сила с публикуването й в "Държавен вестник" на 28 ноември 2006 г. Всяка фирма, регистрирана по Търговския закон, която оперира с посочените в заповедта на министъра продукти, подава такава декларация, независимо от обема на складовете и оборотите й. Запасите, които се описват в декларациите трябва да се документират и с финансово-счетоводните документи на фирмата. Декларацията се подава лично. Не е необходимо нотариално пълномощно, допустимо е служител във фирмата при представяне на обикновено пълномощно да подаде декларацията, но не е предвидено в закона да се подава декларацията по поща – електронна или обикновена. Няма значение къде е мястото на регистрацията на фирмата – декларацията може да се подаде на мястото, където се извършва дейността, или е седалището на фирмата. Записването на тонажа става до третия знак след десетичната запетая, като в декларациите се описват количествата и стойностите на целия краен продукт, независимо какво е процентното съдържание на захар или някой от останалите продукти в него.

На електронния сайт на Министерство на земеделието и горите са поместени образци на приложения № 4 към чл. 11, ал. 1 от ЗСЗЗП и приложение № 5, което се подава от тези фирми, които са започнали дейност след 31 октомври 2006 г. (след приемането на ЗСЗЗП).

На интернет-страницата на Министерство на земеделието и горите - можете да изтеглите още пълният текст на:

- Закона за свръхзапасите от земеделски и захарни продукти;

- Заповед на министъра за конкретните земеделски и захарни продукти, които подлежат на инвентаризация;

- Образци на декларациите, подавани до 28 декември – приложения № 2 /за фирми, чиято дейност е преди 2006 г./ и приложение № 3 /за фирми, чиято дейност е започнала през 2006 г., но преди 31 октомври 2006 г./;

- Митническата тарифа на Република България за 2006 г., от която деклараторите могат да се информират по-подробно за кодовете на продуктите, за които трябва да подадат декларация;

Законът за свръхзапасите от земеделски и захарни продукти има за цел осъществяване на превенция на спекулативното натрупване на свръхзапаси от земеделски и захарни продукти, които биха повлияли негативно върху търговията с тези стоки на вътрешния пазар на Общността. Такава превенция не е прецедент и е извършвана във всяка страна при присъединяването й към ЕС. Обработените и представени до момента от областните дирекции в Дирекция "Маркетинг и регулаторни режими" на МЗГ над 60 000 декларации дават основание да се счита, че ще се събере достатъчно информация за изготвянето на необходимите баланси. Продължава постъпването на декларации от областните дирекции "Земеделие и гори". 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.