1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В МЗХ се проведе четвърто заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения

В МЗХ се проведе четвърто заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения

Oколо 300 хил. дка земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ) в страната са свободни към момента

В Министерството на земеделието и храните се проведе четвърто заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения. Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев заяви, че Съветът продължава работата от миналата седмица. Независимо, че не бе постигнато квалифицирано мнозинство от 2/3 за гласуване на окончателни текстове, по време на заседанието бяха детайлно разгледани множество постъпили предложения от бранша. Съветът постигна общо становище по изменения на сериозни разпоредби от Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. Реши се в рамките на една седмица да се проведе следващо заседание за приемане на съответните решения.

Заместник-министър Тошев посочи, че около 300 хил. дка земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ) в страната са свободни към момента. Той подчерта, че вече е изискано с писмо от Областните дирекции по земеделие да подготвят списъци с поземлени имоти, които да се предложат за включване на тръжна процедура за наемане от ДПФ за зеленчукопроизводство и трайни насаждания. „Това нещо трябва да бъде съгласувано задължително с „Напоителни системи“, защото отглеждането на такива култури без напояване е немислимо. „До 22 февруари 2024 г. е срокът, в който ОДЗ в страната ще са готови със справките и ще видим колко от тези декари отговарят на тези условия“, каза още заместник-министър Тошев.

Той съобщи още, че намерението на Министерството е да се надградят стартиралите проекти по мярка 4.3 с новите средства, които ще бъдат в Стратегическия план в размер на 100 млн. евро, за да може да се осигури максимално възможността за довеждане на вода за поливане до потенциални желаещи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.