1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В МЗХ учредиха нов научен съвет по земеделие

В МЗХ учредиха нов научен съвет по земеделие

Програмата му ще бъде изготвена до седмица

 

В научния съвет по земеделие участват 13 експерти, сред които ректорът проф. Борислав Борисов на УНСС, председателят на БАН акад. Никола Съботинов, доц. Петър Желев – зам.-ректор на Лесотехническия университет, Иван Петков – зам.-ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков и други.

За председател на Научния съвет по земеделие е избран акад. Атанас Атанасов – директор на Агробиоинститута, който е водещ изследователски център в системата на Националния център за аграрни науки. Зам.-председател ще бъде ст.н.с. д-р инж. Мартин Банов от Научноизследователския институт по почвознание и агроекология "Никола Пушкаров".
"Този съвет е на високо експертно ниво. 26 години работя в областта на земеделската наука и не виждам по-квалитетни хора на по-експертно ниво" – каза министърът на земеделието Валери Цветанов. Той изтъкна, че в близката перспектива до 2011 г. новите технологии трябва да отговарят на предизвикателствата на българското земеделие, а българската наука трябва да подпомага земеделската политика. Министърът информира, че най-късно до 10 юни ще бъде създаден нов съвет на браншовите организации в земеделието.
В рамките на една седмица ще бъде изготвена програмата, по която ще работи научният съвет. Ще бъдат формулирани и ясни приоритети.
Съветът ще заседава от 2 до 3 пъти месечно, а неговите членове ще получават по 400 лв. месечно за дейността си. 
 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.