1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Ново село стартира строеж на консервна фабрика

В Ново село стартира строеж на консервна фабрика

В изграждането й ще бъдат вложени 3 млн. евро

С тържествено освещаване на 29 ноември, вторник, ще стартира строежът на предприятие за преработка на плодове и зеленчуци в Ново село, община Стамболийски. То ще заема разгърната площ 4000 кв. м, като в изграждането му ще бъдат вложени 3 млн. евро, съобщиха инвеститорите.

Теренът за новата фабрика е в землището на село Ново село в т. нар. Стопански двор, на входа за Пещера. Изборът на местоположението е съобразен с дейността на предприятието – изкупуване на местни суровини като плодове и зеленчуци и преработката им до финален продукт, предназначен за пазари в Европейската общност.

Проектът за фабриката е по Програмата за развитие на селските райони, мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти". С изграждането на обекта в община Стамболийски ще се осигури работа на 100 души.

Старт на ритуала по освещаване на строителната площадка ще дадат управителите акционери на българската и австрийската компания. Официални гости на събитието са областният управител на Пловдив Здравко Димитров, кметът на община Стамболийски Иван Атанасов и кметът на Ново село Тодор Атанасов.

Очаква се строителните дейности да приключат през месец март 2012 г., за да може фабриката да заработи с първите реколти на различните видове плодове и зеленчуци, които се произвеждат в региона.

Програмата за развитие на селските райони субсидира инвестиции в земеделието, преработвателната промишленост, горската индустрия, като покупка на селскостопанска земеделска техника, съвременно производствено оборудване, технологични линии, машини, строеж на складови помещения и др.

В програмата са обособени четири приоритетни оси, съответстващи на  основните направления, които се подкрепят. Мярка 123 „ Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” е по Ос 1: „Подобряване на конкурентоспособността на земеделския и горски сектори”.

Видът на финансовата помощ е до 50% от реално одобрените инвестиционни разходи по проекти за микро, малки и средни предприятия и до 25% от реално одобрените инвестиционни разходи по проекти на предприятия, които не са микро, малки или средни, но са с по-малко от 750 работници или с оборот по-малък от 200 милиона евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.