1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В НВМС са против проблемът с безстопанствените кучета да се реши чрез евтаназия

В НВМС са против проблемът с безстопанствените кучета да се реши чрез евтаназия

Наличие на вирус крие опасност от зразяване с бяс

 

Във връзка с тиражирани в медиите съобщения, че Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/ и нейният генерален директор доц. д-р Жеко Байчев са за евтаназиране на безстопанствените кучета и последвалите от това реакции на неправителствени организации за защита на животните, от НВМС информират, че от службата и в частност нейният генерален директор никога и никъде не са заявявали, че са за решаване на проблема с безстопанствените кучета чрез масовата им евтаназия.  

От НВМС припомнят, че според Закона за ветеринарномедицинската дейност от 02.05.2006, остава в сила следният текст на разпоредбата: "Безстопанствените животни (родени като такива или изоставени от своите собственици, които не обитават дом, ферма или специално определено за тях място) се настаняват временно в изолатор на общините и кметствата. Непотърсените до две седмици животни се подлагат на евтаназия".

На 28 март т.г. в Националния диагностичен ветеринарномедицински институт при НВМС бе поставена диагноза бяс на убита лисица в Своге. В момента се извършва ваксинация на всички възприемчиви на заболяването животни в три-километрова зона. Това е третият случай на бяс в райони на столицата и близо до нея, уточняват от НВМС. Има наличие на вирус, което крие опасност от разпространението му върху увеличената популация на кучета без надзор. От НВМС информират, че ще продължат с проверките, за да се предотврати безконтролното и недокументирано пускане на кучета, тъй като службата има задължението да осъществява контрол по изпълнението на законовата разпоредба. Особено внимание ще се обръща на програмите за тяхното обезпаразитяване и ваксинация.

Според сега действащия Закон за ветеринарномедицинската дейност, собствениците на кучета, които са навършили 4-месечна възраст, или в 7-дневен срок от придобиването им над тази възраст, ги представят на ветеринарните лекари, упражняващи ветеринарна практика, за извършване на регистрация след представен документ за платена такса в общината. 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.