1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Павликени се строи нов фуражен цех

В Павликени се строи нов фуражен цех

 

Около 1 млн. лв. инвестира в изграждането на нов цех фуражният завод "Росица" – Павликени. Най-вероятно той ще бъде открит до края на месеца, съобщи управителят Станислав Дечев.

Цехът е разширение на предприятието и представлява кула с височина над 20 метра. В него ще заработи втора поточна линия за производство на гранулиран фураж с капацитет 20 тона/час. Тя е доставена от Холандия и е на стойност около 460 000-470 000 евро, като в момента фирмата разполага с една поточна линия, която произвежда по 8 тона/час гранулиран фураж.

През този месец  заводът изнесе за Румъния първите си 10 тона гранулиран фураж. Амбицията на предприятието е да изнася продукция зад граница, след като бъде открит новият обект.

В момента завод "Росица" произвежда 7500 тона фуражи на месец. 5000 от тях са за вътрешна консумация и заминават за две птицеферми в Разград и Шумен, с които е свързано павликенското предприятие. Останалите 2500 тона се реализират на вътрешния пазар като от завода твърдят, че въпреки увеличението на цените поръчките им не са намалали.

От 22 юли средно с 5-10%  са се увеличили цените на 25-те вида фуражи, произвеждани от завода. От 588 лв. на 660 лв./тон е увеличението на  пакетираният фураж за пилета "Финишер". От 624 на 680 лв./тон се е  увеличила стойността на вид смески за малки пилета, а цената на масово търсеният фураж за прасета  се е увеличила от 492 на 520 лв./тон.

Причината за поскъпването са високите цени на използваното зърно в смеските. Засега няма промяна в стойността на останалите компоненти – витамини, минерали, креда, калций и др. Според С. Дечев основната причина за повишението на цените е факта, че в момента има изкуствено противопоставяне на производителите на зърно, фуражи и животновъди.

"В началото на сезона купувахме пшеницата на 290 лв./тон, а сега е 400 лв. без ДДС за тон", посочи  той и обясни, че 60% от цената на артикула "Финишер" за пилета се формира от стойността на пшеницата.

Цената на зърното също се покачва, което кара производителите и дистрибуторите на фуражи от региона да не изключват допълнително покачване на цените до края на годината.

"Близо 50% е скокът в цените на фуражите през последните седмици", посочи Иван Николов - представител на завод "Топ микс" – Калояново. Той посочи, че към момента средната цена на най-търсените артикули е около 500 лв./тон, а преди стойността им е била 400 лв./тон. Фуражите с допълнителни примеси като сухо мляко гонят дори 700 - 800 лв./тон.

Покачването на цените на фуражите е удар за животновъдите от Великотърновско, твърдят дистрибуторите. Много от дребните фермери колят животните, защото нямат средства да ги изхранват. Заради сушата няма и паша, оплакват се местни стопани. В същото време изкупните цени на млякото не са се покачили съществено и не могат да догонят поскъпването на фуражите.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.