1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В района на Гоце Делчев се скитат безстопанствени говеда

В района на Гоце Делчев се скитат безстопанствени говеда

 

Началникът на Ветеринарно-медицинската служба в Гоце Делчев, д-р Емил Боцев, заяви, че безстопанствените животни в района са повече от 300. Повечето от тях са крави.

"От години занимаваме с този проблем инстанциите на най-високо ниво - пишем писма, докладни, но до този момент решение на въпроса няма. И причината е, че законово не е регламентирано какво да се прави с такива животни, които си имат на теория стопани, но на практика са оставени без надзор с месеци и са подивели." каза още д-р Емил Боцев . Според него тези животни вече са  напълно подивели и неконтролируеми.

От района на село Делчево до селата Парил и Илинден е пълно с безстопанствени говеда.

"Най-лошото е, че от тази година влезе в сила Закона за защита на животните и нашите ръце са вързани. Не можем да задължим стопаните да си ги приберат и да ги гледат. Не можем да ги унищожим, защото ще носим отговорност за това. " уточни още той.


По информация на общинска администрация Гоце Делчев, двама са основните собственици, чийто животни  се скитат по планинските пасища. През миналата година, хора от село Делчево са се оплакали от подивелите говеда, защото унищожавали  нивите и реколтата.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.