1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В София ще се проведе семинар, посветен на прилагането на метода "Лидер"

В София ще се проведе семинар, посветен на прилагането на метода "Лидер"

Заместник-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев и Постоянният представител на ПРООН за България Нийл Буне ще открият събитието

 

Първи национален семинар на тема "Прилагане на метода Лидер и създаване на Национална мрежа за развитие на селските райони в България" ще се проведе на 10 – 11 ноември т. г., от 14.00 часа, в Зала 8 на Националния дворец на културата, съобщиха от пресцентъра на МЗ. Семинарът се организира от Програмата на ООН за развитие и Министерството на земеделието и горите, в рамките на съвместния проект "Устойчиво развитие на селските райони" (2003-2006 г.). Целта на семинара е да повиши осведомеността и да породи дискусия относно възможностите на метода Лидер в развитието на селските райони в България, както и да стимулира изграждането на Национална мрежа за развитие на селските райони.

Заместник-министърът на земеделието и горите Димитър Пейчев и Постоянният представител на ПРООН за България Нийл Буне ще открият събитието. Над 150 участници ще могат да обменят опит и да изразят своите гледни точки - представители на Министерството на земеделието и горите, специалисти по Лидер и професионалисти в областта на развитието на селските райони от Европейската комисия, Финландия, Ирландия и Унгария, експерти, заинтересовани лица и организации от България.

Каква е законовата рамка на ЕС за прилагане на подхода Лидер, как участват в Инициативата Лидер + страните членки, как България ще използва Лидер след присъединяването си към ЕС и в какво се състои необходимата подготовка за Лидер и за създаването на Национална мрежа за развитие на селските райони са основните теми на семинара.

Въведение в същността на подхода Лидер и законовата рамка за неговото изпълнение в периода 2007-2013 г. ще направи Хелън Уилямс, администратор в Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на Европейската комисия, а експертите от Финландия, Унгария и Ирландия ще представят опита на своите страни, както и препоръките от доклада за междинната оценка по създаването и действието на първите 11 неправителствени организации - местни инициативни групи - прилагащи подход от типа Лидер в България от 2003 г. насам. Представители на МЗГ ще разяснят рамката за изпълнение на Лидер в България след присъединяването на страната ни към ЕС.

Фондацията за реформа в местното самоуправление ще представи проект за структурата, участниците и дейността на бъдещата Национална мрежа за развитие на селските райони, която ще има важна роля в планирането, усвояването и наблюдението на ресурси, идващи в България по линия на бъдещия Европейски селскостопански фонд за развитие на селските райони. Двудневният семинар ще даде на участниците възможност за изясняващи въпроси, обсъждане и предложения./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.