1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Ямбол американска фирма ще произвежда биогориво

В Ямбол американска фирма ще произвежда биогориво

 

Кметът на Ямбол инж. Георги Славов се срещна с  представители на американска консултантска фирма, на която бяха обсъдени възможностите за производство на биогориво от преработката на отпадъчния газ от сметището на града. Идеята е отделяният от боклука метан да се извлича и оползотворява като гориво.
Още през 2006 г. фирмата е проявила интерес към такъв вид инвестиция, но според  доц. Илия Илиев, управител на фирмата  за България, едва сега се поглежда на въпроса сериозно.

"В Ямбол имаме много добри партньори в лицето на общината и на фирма "Промишлена енергетика", така че можем да съвместно да реализираме един успешен проект", сподели след края на разговорите и генералният мениджър на американската фирма, Роберт Русо. Той допълни, че компанията вече 10 години работи интензивно на развиващия български енергиен пазар и че има значителен опит в разработването, финансирането и изпълнението на кредитни програми за проекти за енергийна ефективност.

Екологичните и икономическите ползи от реализацията на такъв проект, на основата на публично-частно партньорство, са безспорни, подчерта кметът на Ямбол Георги Славов.

AGRO.BG


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.