1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ваксина срещу aфриканската чума по свинете разработват испански учени

Ваксина срещу aфриканската чума по свинете разработват испански учени

Експериментите показват, че степента на защита е много висока

Ваксина срещу aфриканската чума по свинете разработват испански учени. В началото тя ще се прилага само върху диви свине.

Според проф. Хосе Санчес-Вискайно от Ветеринарно-медицинския факултет на университета в Мадрид работата по ваксината напредва с изненадващо добра скорост и вече дава резултати.

Ученият се концентрира върху борбата с вируса при дивите свине, тъй като в Европа проблемът с тези животни е много по-сериозен, отколкото с домашните свине. В момента той работи по ваксина, която се дава с храната. Експериментите показват, че степента на защита е много висока, но препаратът все още не е достатъчно стабилен. Неясноти има и по въпроса как ще се отрази многократният прием на ваксината, който не е изключен при дивите прасета.

Професорът се надява медикаментът да излезе на пазара до две години, като за целта вече се водят преговори с мултинационална фармацевтична компания. Ако масовата имунизация на дивите свине даде желаните резултати, това ще намали и риска за домашните животни, смята испанският учен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.