1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ваксинират над половин милион птици в област Монтана

Ваксинират над половин милион птици в област Монтана

 

Нюкясълската болест по птиците в село Смоляновци е ликвидирана, информира директорът на РВМС-Монтана, д-р Людмил Антов. В общо 32 стопански двора в селището са ликвидирани по безкръвен начин над 800 кокошки и гъски. Протоколите от предприетата интервенция са изпратени в Министерството на земеделието и продоволствието, за да бъдат обезщетени стопаните по пазарните цени на пернатите. Птиците в селищата от 10-километровата зона около Смоляновци са ваксинирани против псевдочумата.

Започнала е и ваксинацията на над половин милион птици в цялата област Монтана. Ветеринарните специалисти вече са поставили ваксина на над 200 000 кокошки и гъски.

Според коментара на д-р Антов, ако са спазвани изискванията пернатите да стоят затворени по дворовете, както и да не се прави търговия с тях между домакинствата в селищата, инфекцията може да ни е отминала и да е била по-ограничена. Сега, според Антов, е наложително стопаните на птичи стада да ги наблюдават ежедневно и при смърт на няколко пернати за ден-два да сигнализират веднага на ветеринарните власти.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.