1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вършец влезе в Европейския съюз

Вършец влезе в Европейския съюз

Над 1,430 милиарда евро е гласувала Европейската комисия за развитието на аграрния сектор в България

 

В края на миналата седмица експерти от Областната служба за съвети в земеделието организираха среща със земеделски производители в община Вършец. Те запознаха дошлите стопани с пилотния за тяхната община проект за субсидиране на земеделските производители по схемата на Европейския съюз. Община Вършец е избрана за реализация на проекта от Колегиума на Министерството на земеделието и горите. Така Вършец стана член на еврообщността две години преди другите общини от региона.

Както информира икономическият експерт от областната служба Петър Петров на производителите е било разяснено, че всеки, който обработва най-малко 0,3 хектара земеделска земя - нивя или ливади и е регистриран официално като земеделски производител, ще получава по 300 лева за хектар. Ако е член на сдружение на производителите ще му дават още 40 лева, а за млад фермер - до 40 години, се полагат още 20 лева. За собствениците на земя се изисква нотариален акт и скица на имота, а за арендаторите - актуално заверени договори за аренда със собствениците. Субсидиите обаче ще се дават само за прилагане на добри земеделски практики върху земята. Както обясни Петър Петров това означава, че земята трябва да се обработва така, че от нея да се получава нормална реколта, ливадите да бъдат почистени от храсти, косени редовно и т.н.

Над 1,430 милиарда евро е гласувала Европейската комисия за развитието на аграрния сектор в България. Парите ще се получават 3 години след официалното ни присъединяване към ЕС. Те ще се разпределят от разплащателна агенция, която ще заработи през 2007 год. Тя ще отпуска преките плащания за фермерите и парите за развитие на селските райони. Ще се създаде и интервенционна агенция, която да регулира цените на селскостопанските стоки./mont-press.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.