1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ВАС отхвърли жалба срещу строителство на четириседалков лифт в НП "Пирин"

ВАС отхвърли жалба срещу строителство на четириседалков лифт в НП "Пирин"

Съдът е счел, че не е нарушено решение на КСН към ЮНЕСКО

Върховният административен съд отхвърли жалбата на Асоциацията на парковете в България след обжалване на решение на екоминистерството, с което е преценено, че не е необходимо разработването на ОВОС и ОС за строителството на нов четириседалков лифт на мястото на два ски-влека в местността "Платото" в Национален парк "Пирин". Това информират от Коалиция "За да остане природа в България".

В своето решение съдът даде по-голяма тежест на доводите на МОСВ над тези на асоциацията. С цел повишаване ефективността на бъдещи правни действия в защита на националните ни паркове се обръща внимание на доводите на МОСВ, които са отразени в приложената писмена защита на старши юрисконсулта на министерството – Венета Владимирова.

Съгласно чл. 21 от Закона за защитените територии в Националните паркове не е забранено изграждането на ски-лифтове, тъй като те представляват „съоръжения за обслужване на посетителите”, въпреки че същият член допуска единствено „ремонт на съществуващи спортни съоръжения”. Новият лифт с дължина 1500 м не е с по-голяма дължина от подменяните два успоредни ски-влека, защото общата им дължина е 2400 м, е посочено още в защитата.

Строителството на новия лифт е допустимо, защото попада в зона IV по плана за управление на парка - зона на сгради и съоръжения, където строителството е разрешено, а не в зона III, която касае туризма, въпреки че инвеститорът сам твърди, че частта от лифта, която засяга гора е именно в трета зона. 

Съдът е счел, че не е нарушено решение на КСН към ЮНЕСКО, тъй като подмяната на 2 влека с нов лифт не представлява ново строителство, въпреки усвояването на няколко декара вековни гори.

 

Етикети Пирин, ВАС, лифт, МОСВ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.