1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Васил Симов: Цената на царевицата и пшеницата ще се изравни

Васил Симов: Цената на царевицата и пшеницата ще се изравни

 

"Цената на царевицата може да се изравни с тази на пшеницата до края на годината" – прогнозира Васил Симов, председател на Софийската стокова борса (ССБ). Причина за високата цена на фуража е очакваната по-ниска реколта в сравнение с миналата година. Експертите прогнозират добив от 776,7 млн. тона, което е с около 2,3 млн. тона по-малко от произведено през 2007 г. Около 105 млн. тона ще бъдат използвани за производството на етанол.

Специалистите очакват добра реколта от царевица в Европа. Годишният добив през 2008 г. може да достигне до 57
,7 млн. т, или с 2,8 милиона повече от миналата година. Най-силно ще бъде производството в Румъния и Унгария. От Софийската стокова борса съобщиха, че през изминалия месец Турция е купила 140 хил.тона царевица от Канада, Аржентина и Украйна за 350–450 долара за тон. С това южната ни съседка е покрила нуждите си от фураж.

Основна тенденция от началото на годината на световните стокови борси е падането на цената на пшеницата. През януари в България зърното се е продавало срещу 500 лв. за тон, а сега цената му е 430 лв. за тон без ДДС извън борсата. Причини за спада е очакваната висока реколта през тази година, благоприятните агрометеорологични условия и прогнозираното по-ниско потребление  в сравнение с предлагането.

От столичната стокова борса прогнозират, че цената на пшеницата ще запази тренда си на поевтиняване поне до средата на годината. Фактор, който може да спре спада, е нарастващото с бърз темп потребление, каза Симеон Елазаров, изпълнителен директор на ССБ. В момента на борсата се купува хлебно зърно с доставка през юли на цена 300 лв. без ДДС за тон. Брашното също поевтинява, към момента тон от най-масовия тип 500, струва 684 лв., докато през март цената му е била 717 лв. без ДДС.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.