1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Въвеждаме европейски критерии за контрол върху безопасността на фуражите

Въвеждаме европейски критерии за контрол върху безопасността на фуражите

Законът няма да бъде прилаган при производството на фуражи за личното стопанство, както и при съхранението на фуражи, предназначени за животни, чиято продукция ще се използва за лични нужди

 

Осигуряване на по-добър контрол по отношение на безопасността на фуражите, с цел да се предотвратят рисковете за здравето на хората и животните, както и да се защитят интересите на потребителите е целта на законопроект, одобрен от правителството.

Документът определя изискванията към фуражите, мерките и условията за осигуряване на тяхната хигиена и безопасност, както и условията и реда за производството, преработката и разпространението им, основните правила за извършване на официален контрол с цел проверка на съответствието с нормативните изисквания.

Законът няма да бъде прилаган при производството на фуражи за личното стопанство, както и при съхранението на фуражи, предназначени за животни, чиято продукция ще се използва за лични нужди. Държавната политика за безопасност на фуражите ще се осъществява от министъра на земеделието и горите. Националната служба по зърното и фуражите (НСЗФ) и Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) ще упражняват официалния контрол.

На пазара няма да бъдат допускани фуражи, които оказват неблагоприятно влияние върху здравето на животните или хората; върху продуктите, получени от продуктивните животни; върху околната среда или пък не отговарят на изискванията за хигиена на фуражите. Допуска се използването на фуражни добавки, които могат да бъдат технологични, сетивни, хранителни, зоотехнически. Строго са забранени добавки на антибиотици, различни от кокцидиостатиците и хистомоностатиците. Производителите, които искат да получат разрешение за употреба на фуражна добавка, трябва да подадат заявление до Европейската комисия, придружено с подробна технологична документация. Проектозаконът регламентира регистрацията и одобрението на производители и търговци на фуражи,  а това е гаранция за пълното проследяване на качеството и безопасността от суровината до крайния продукт. НСЗФ ще води публичен регистър и ще има право да прекратява регистрацията им при констатиране на неизпълнение на изискванията.

Производителите и търговците на фуражи са длъжни да осигурят възможност за проследяване на фуражите на всички етапи на производството, преработката и разпространението им. Когато установят, че фуражите, които са внесли, произвели, преработили или разпространили не отговарят на изискванията за безопасност, незабавно трябва да предприемат мерки за изтеглянето им от пазара, както и да се информират компетентните органи и фермерите за това. Министерството на земеделието и горите трябва да изгради и поддържа система за бързо съобщаване в случай на опасност за здравето на хората и животните, която произтича от пуснати на пазара фуражи.

Една от целите на законопроекта е да се постигне пълно съответствие на закона за фуражите с правото на ЕС в областта на фуражите. Той ще подготви фуражната индустрия и органите на официалния контрол за въвеждане на европейските регламенти, които от датата на членство на България в ЕС ще са директно приложими в страната ни.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.