1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Въвеждат годишна такса "куче" в Разград

Въвеждат годишна такса "куче" в Разград

 

Годишна такса за притежаване на куче ще заплащат вече собствениците на четириноги, предвиждат промените в Наредба №14 на Община Разград, които ще бъдат гласувани на заседанието на местния парламент на 26 март.

Според нововъведението налогът за кучетата в Разград ще бъде 15 лв., а за техните побратими в останалите населени места на територията на общината - 5 лв. От такса се освобождават:

  • Кучета-придружители на инвалиди;
  • Служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка;
  • Кучета, използвани за опитни цели;
  • Кучета, използвани от БЧК;
  • Ловни кучета с паспорт; кастрирани кучета.

Според промените, които са съобразени със Закона за местните данъци и такси, всички притежатели на кучета, придобити до 31 март 2007 г. са длъжни да ги декларират до 1 юли 2007 г., а след това - в тримесечен срок от придобиването им. Това става чрез подаване на декларации по образец във фронт-офиса на общината.

Самата такса ще се заплаща ежегодно до 31 март на съответната година или в едномесечен срок от датата на придобиване, когато това е станало след 31 март. За кучета, придобити през текущата година, таксата се дължи в размер на 1/12 от годишния й размер за всеки месец до края на годината, включително и за месеца на придобиването.

Към момента в община Разград са регистрирани едва 180 кучета, съобщи Венелин Койнаров, началник сектор "Земеделие и гори" в местната администрация и допълни, че настанените сега в изолатора за бездомни животни и пансион за кучета в града са около 50.

Дейността по регистрирането ще бъде вменена на ветеринарните лекари, при които се извършва задължителната имунизация на малките кученца. Така, всеки месец те ще бъдат длъжни да подават информация в Общината за броя на новорегистрираните кучета. Предвижда се и засилване на контрола за санкциите за нарушителите чрез включването и на полицията.

Шефът на сектор "Земеделие и гори" анонсира, че до няколко години на всички кучета ще бъдат имплантирани специални чипове, с които те ще бъдат идентифицирани със съответен номер.

Предвижда се събраните средства от таксата да бъдат разходвани за регулиране броя на скитащите кучета. Тъй като отстрелът им отдавна е забранен в населените места, сега животните се упойват и се носят в приюта за четириноги. Там стопаните им могат да си вземат обратно, а желаещите имат възможност да си осиновят домашен любимец.

"Най-хубавото нещо, което може да се случи на едно куче, е то да бъде осиновено, а най-лошото - то да бъде изгонено от стопанина си", смята Койнаров.

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.