1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Въвеждат от 1 до 5 лева данък върху нивите от 2007 г.

Въвеждат от 1 до 5 лева данък върху нивите от 2007 г.

 

От 1 до 5 лева на декар данък върху земеделските земи може да се въведе от 1 януари 2007 г. Министерството на земеделието очаква до средата на март становището на Министерството на финансите за данъка, а работна група от агроведомството обсъжда размера и обхвата му.

Досега идеята беше с минимален данък да се облагат само пустеещите ниви, за да се накарат собствениците им да ги обработват или дадат под наем. Министърът на земеделието Нихат Кабил обаче предлага налог да се плаща за всеки декар земеделска земя, без значение дали е пустееща, или се обработва. Така за 57 млн. декара земеделска земя в страната може да се събират годишно от около 50 млн. лева, ако данъкът е 1 лев за декар до над 200 млн. лева при 5 лева на дка.

Налогът трябва да отвори пазара на земя, защото ще накара собствениците на ниви, които не ги обработват или са ги дали неизгодно под аренда, да ги продадат. В момента наемът за декар земя в Северозападна България е 4 - 5 лева на декар, което означава, че сумата ще покрива само данъка без приходност за собствениците. Събраните от данъка постъпления могат да се използват за съфинансиране от държавата на агропроектите по структурните и кохезионни фондове.

Въвеждането на повсеместен поземлен данък ще създаде условия създадените с инвестиционна цел смесени акционерни дружества да изкупят на безценица българските ниви, коментират земевладелци./novinar.net

AGRO.BG
    
    
   

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.