1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Въвеждат се по-високи глоби за малки количества контрабандни тютюневи изделия

Въвеждат се по-високи глоби за малки количества контрабандни тютюневи изделия

Целта на изменението е предвиденият минимум на налаганата глоба да има превантивно и възпиращо действие

Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за митниците. С него се отменя Раздел ІІІ „Постановления за принудително събиране на публични държавни вземания, издавани от митнически органи”. Промените предвиждат вземанията да се установяват с решения на митническите органи, с които се определят длъжникът и размерът на публичното държавно вземане, като решенията на митническите органи ще подлежат на предварително изпълнение.

Предвижда се по-висока санкция в случаите на контрабанда на тютюневи изделия – цигари без бандерол или с надпис „duty free” и тютюн, за неголеми количества – 10-60 кутии цигари и 2-5 кг тютюн. Целта на изменението е предвиденият минимум на налаганата глоба (не по-малко от 1000 лв.) да има превантивно и възпиращо действие. Въвежда се и по-тежка санкция при повторно нарушения.

Гарантира се по-справедливо прилагане на административнонаказателните разпоредби и облекчаване на административнонаказателното производство. Когато стойността на избегнатите митни сборове не съответства на митническата стойност на стоките – предмет на нарушението, се допуска да не се налага принудителна мярка „отнемане в полза на държавата”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.