1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Въжена линия вече не руши Чудните мостове

Въжена линия вече не руши Чудните мостове

Строителните работи са спрени светкавично

Строителни работи за прокарване на лифт в защитената местност Чудните мостове рушат уникалния скален феномен, алармира сутринта кметът на село Забърдо Валентин Черпоков. Пещерняци от региона и жителите на Забърдо са готови на протести, за да спрат унищожението на мостовете, подчерта Черпоков. Той обвини Районната инспекция по околната среда и водите в Смолян, че не реагира и се закани, ако се наложи, сам да спре строителството.

От РИОСВ оспориха достоверността на твърденията за унищожаване на Чудните мостове, но обещаха конкретика, тъй като в момента извършват проверка по случая.

По-късно днес екоинспекцията спря монтирането на алпийски тролей в защитената местност „Чудните мостове” и разпореди демонтаж на съоръженията. От там подчертават, че министър Джевдет Чакъров е отказал да разреши изграждането на стоманено въже между две скали, както и реконструкция на съществуващата хижа в защитената местност.

До момента не е изливан бетон при започналото изграждане на алпийския тролей, нито са къртени върховете на скалните мостове, е установила проверката на РИОСВ. Единият край на стоманеното въже обаче е бил захванат с метални болтове в скалата, а другият – подпрян на дървета.

От РИОСВ декларират, че ще следят изпълнението на дадените предписания и няма да допуснат възобновяване на строителните дейности. Министерството на околната среда ще възложи разработването на план за управление на природната забележителност ”Чудните мостове”, в който ще бъде указано и как да се ползва защитената територия за нуждите на туризма, без това да уврежда скалния феномен.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.