1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Възможни повишения на речните нива в Дунавския и в Западнобеломорския район

Възможни повишения на речните нива в Дунавския и в Западнобеломорския район

По-значително покачване на водните нива ще има на реките във водосбора над яз. „Панчарево“

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) преваляванията през това денонощия  ще са в Централна и главно Източна България със сумарни количества на валежа до 10-15 л/кв.м. В четвъртък от отново ще започнат превалявания, по-съществени и на повече места в южните райони от страната, а привечер и през нощта срещу петък и на места в източните райони. Количества на валежите – предимно между 5 и 15 л/кв.м., на места в Рило–Родопската област и югоизточните райони и повече – около 30-35 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 19 до 8 ч. на 20 октомври) нивата на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. Повишения с до + 16 см са регистрирани в долното течение на река Огоста и река Искър (Дунавски басейн) и във водосбора на р. Марица (Източнобеломорски басейн). Протичащите водни количества в по-голяма част от страната са около праговете за ниски и средни води. В средното течение на река Искър и горното течение на р. Вит водните количества са около праговете за екстремно ниски води, а в долното течение на река Огоста и река Марица около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания на водните нива от - 8 см до + 38см

Черноморски басейн: колебания са до +/- 2 см

Източнобеломорски басейн: изменения от - 6 см до + 7см

Западнобеломорски басейн: понижения с до - 4см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и утре са възможни повишения на водните нива в следствие на прогнозираните валежи на реките: Тимок, Витбол, Арчар, Лом, Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра. На 23.10 се възможни повишения и на водните нива на р. Руесенски Лом и Добруджанските реки. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 21, 22 и 23.10 ще са около и над средната многогодишна стойност. От утре ще започне покачване на водните нива на реките във водосбора. По-значително покачване на водните нива ще има на реките във водосбора над яз. „Панчарево“. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че на 21, 21 и 23.10 водните количества ще са около и над средната многогодишна стойност, но под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 21, 22, 23 водното количество ще бъде около и под средно многогодишната стойност, а на 24.10 – над нея. През следващите 3-4 дни се очакват повишения на нивата, като по-значителни ще са на 23.10 в горните части на водосбора, а на 24.10 в долните части. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн – очаква се днес и утре водните нива да се понижават или да останат без съществени изменения. На 23.10 са възможни повишения на водните нива на реките Провадийска, Камчия и Южночерноморските реки.

Източнобеломорски басейн – днес се очаква речните нива да се понижават или да останат без съществено изменение. На 22.10 и 23.10 са възможни повишения на водните нива на р. Тунджа – в горното и в средното течение, на р. Марица – в средното и в долното течение и на р. Арда – по целия водосбор. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива по река Марица в средното и долно течение ще се повишат значително в периода 23-25.10, като пика се очаква на 23.10 в следобедните часове за Пловдив, вечерните часове на 23.10 за Първомай, на 23 срещу 24.10 за река Сазлийка при Гълъбово следобедните часове на 24.10 за Харманли и вечерните часове на 24.10 за Свиленград. Пика се очаква да бъде около и под жълтия праг за предупреждение за различните пунктове по река Марица. Очаква се да се повишат значително и нивата на река Тунджа и притока й Мочурица в периода 24-27.10, като при Ямбол и Елхово пика ще бъде близо, но под жълтия праг. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда:

На 22.10 водното количество на р. Черна при Смолян, ще се повиши и ще премине жълтия праг за предупреждение, водното количество на р. Елховска при Рудозем ще премине жълтия праг за предупреждение, в следобедните часове водното количество на р. Върбица при Златоград, ще се повиши и ще премине жълтия праг за предупреждение. В следобедните часове и водното количество при Елбасан дере, ще се повиши и ще премине жълтия праг за предупреждение.

Западнобеломорски басейн – днес са възможни повишения в горното и средното течение на р. Места и в горното и средно течение на р. Струма. На 22.10 и 23.10 са възможни повишения в средното и долното течение на Места и Струма в резултат на прогнозирани валежи.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.