1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Възможни са краткотрайни повишения на някои речни нива

Възможни са краткотрайни повишения на някои речни нива

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) валежите днес ще намаляват и на много места ще спрат. Превалявания ще има главно в планинските райони. Количествата ще са 5-10 л/кв.м. В четвъртък на отделни места ще превали слаб дъжд в количества 1-5 л/кв.м. В петък вероятността за валежи е малка.

През последното денонощие нивата на реките в по-голямата част от страна са останали без съществени изменения в рамките на +/- 8 см. По-значителни повишения са регистрирани във водосборите на реките в Дунавския басейн (р.Искър при Нови Искър с + 61 см, р. Искър при гр. Ореховица с + 40 см, р. Вит при с. Биволаре с + 18 см и р. Русенски Лом при с. Божичен с + 15 см) и в горното течение на р. Струма (р. Струма при гр. Перник с + 14 см) (Западнобеломорски басейн). Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. По–съществените колебания, отчетени на отделни хидрометрични пунктове в Дунавския и Източнобеломорския басейн, са вследствие работата на хидротехнически съоръжения.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 30 см до + 61 см

Черноморски басейн повишения с до + 5 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 7 см до + 8 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 6 см до + 14 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн вследствие на валежи и оттичане,  днес са възможни краткотрайни повишения на речните нива на всички водосбори в басейна. На 22 и 23.09 нивата в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 21, 22 и 23 септември ще бъдат около средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 21, 22 и 23 септември, че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Днес са възможни краткотрайни повишения на нивата във водосбора, като по-значителни се очакват да бъдат те във водосбора на р. Росица над язовира и в горното и средно течение на основната река при градовете Габрово и Велико Търново. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 21, 22, 23 и 24 септември водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Днес са възможни краткотрайни незначителни повишения на нивата, главно в долната част на водосбора. От утре нивата във водосбора ще започнат да се понижават или ще останат без промяна. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: днес все още са възможни краткотрайни повишения на речните нива в басейна, вследствие на валежи и оттичане. На 22 и 23 нивата в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения.

Източнобеломорски басейн: в резултат на валежи днес са възможни краткотрайни незначителни повишения на водните нива в старопланинските и родопските притоци на р. Марица и в горното течение на р. Арда. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа , че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: днес и през следващите 2 дни нивата ще останат без съществени изменения.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.