1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Възможно е някои хранителни стоки да поскъпнат с 5-13% заради допълнителна такса за опаковките

Възможно е някои хранителни стоки да поскъпнат с 5-13% заради допълнителна такса за опаковките

От оползотворяващите организации считат, че определената такса към ПУДООС е прекалено висока

 

Цените на някои хранителни стоки от първа необходимост като хляб, мляко, олио, месо и безалкохолни напитки ще се увеличат от 5 до 13 на сто в рамките на месец, ако се наложи фирмите да платят държавната такса към Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Със заповед на еко министъра Джевдет Чакъров от 10 март тази година, на четири от петте колективни организации за оползотворяване на отпадъци от опаковки беше съобщено, че не се признават техните усилия за разделно сметосъбиране и оползотворяване на отпадъците от опаковки за миналата година и те трябва да платят около 118 млн. лева в ПУДООС за 2005 г. "Екопак България" АД , "Екобулпак" АД, "Репак" АД и "Реко пак" АД, отговориха, че ще обжалват министерската заповед. Ако заповедта на министъра не бъде отменена, ще последва ценови шок и още не е ясно какво ще е увеличението за стоките с фиксирани цени като цигарите и лекарствата.

Средствата, които иска да събере МОСВ, са много повече от необходимите за реализиране на разделно сметосъбиране и рециклиране на опаковките, в резултат на което ще се получи ненужен излишък от пари. Според разчетите на фирмите, излиза че МОСВ се кани да събере около 150 млн.лв. със задна дата за 2005г., а за следващите години цифрата е около 280 млн.лв. на година. Противоречието е в това, че според Националната програма, предложена от МОСВ и утвърдена от Министерски съвет, необходимите средства за разделно събиране и рециклиране на опаковките са в размер на 35 млн.лв. годишно до 2011г. Според този анализ средствата, събрани през 2006г. от населението, ще са  430 млн.лв.

Безработните ще се увеличат още заради очакваните фалити на български производители. Повечето от засегнатите фирми вече обмислят намаляване на заплатите и съкращаване на работни места, за да оцелеят, считат от "Екобулпак". Най-голям ще е проблемът за българските фирми, тъй като чуждите производители сравнително лесно могат да напуснат България и да се преместят в съседни страни като Румъния. Законовите възможности за оползотворяване на отпадъците от опаковки пред фирмите - вносители или производители на опаковани стоки, са три – самостоятелно оползотворяване на отпадъците от опаковки, плащане на нормативно определената продуктова такса към ПУДООС или прехвърляне на отговорността за тези дейности на оползотворяващи организации срещу лицензионно възнаграждение.

В края на миналата година от МОСВ обвиниха оползотворяващите организации, че събират повече от десет пъти по-ниско лицензионно възнаграждение от членовете си в сравнение с нормативно определената продуктова такса, но не изпълняват напълно целите си по Закона за управление на отпадъците и Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки. Оползотворяващите организации репликираха, че определената такса към ПУДООС е твърде висока. За сближаване на позициите им беше създадена работна група с участието на представители на МОСВ и оползотворяващите организации, която да обсъди нормативни промени за защита на интересите както на компаниите, така и на потребителите, и в същото време да се гарантира изпълнението на целите по въвеждането на разделно събиране на отпадъците и оползотворяването на опаковките.

Заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев коментира, че МОСВ не е против това бизнесът да се самоорганизира и да търси най-ефективни методи за осъществяване на дейността си. Трябва действително да инвестира, за да бъде въведено разделното сметосъбиране и оползотворяване на отпадъците. Георгиев подчерта, че в момента не е създадена необходимата организация нито за сепариращите съдове, нито за третиращите съоръжения, не са инвестирани средства в съоръженията и в съответните транспортни средства, а непрекъснато се поставя въпросът за размера на продуктовата такса.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.