1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Възможности за кредитиране на земеделските производители

Възможности за кредитиране на земеделските производители

 

Областната служба за съвети в земеделието (ОССЗ) в Плевен, съвместно с Американския департамент по земеделие към посолството на САЩ в България, Община Плевен и областната дирекция "Земеделие и гори" проведе тематична среща "Подпомагане достъпа до кредитиране на производители и преработватели на земеделска продукция". 

Присъстваха много земеделски производители, представители на медиите от региона. Срещата беше ръководена от д-р Милка Нанова, началник на ОССЗ, Плевен. "Браян Гогин, земеделско аташе на Американския департамент по земеделие в посолството на САЩ в България, направи кратка презентация на неговата дейност. Той подчерта, че тя се състои основно в подпомагането на експорта на продукцията, в обучението на студенти в САЩ, обучението на земеделски производители и т.н. Той изказа задоволство от масовостта на срещата, което според него означава, че очакванията на земеделските производители от тях и от възможностите, които предлага проектът, са големи", сподели д-р Нанова след срещата.

Чарлз Ерцингер от Американския департамент по земеделие и ръководител на проекта е представил целта на проекта за подобряване достъпа до кредитиране на земеделските производители. "Г-н Ерцингер подчерта какво трябва да се постигне, а това е идентифициране на клиенти и финансови институции. Целта е да се изгради мост между тях. Клиентите трябва да разберат, че кредитът е на тяхно разположение, да се замислят за пречките, които могат да се появят, и други. Заемодателите разполагат с парите, но те не могат да правят пари, ако не ги дават на кредитоискатели", каза още Милка Нанова.

По време на срещата е била подчертана важната роля на ОССЗ при идентифицирането на клиентите, окомплектоването на досиетата за кредити и изготвянето на предварителен финансов анализ. 

Презентации на кредитни продукти са били направени от Димитър Панталеев, директор "Връзки с клиенти" в банка Хеброс, Красимир Петров, представител на Юнион банк, Евгени Атанасов, представител на Пощенска банка и Петър Арнаудов, директор на Кооперация "Начала". 

След официалната част бяха оформени четири центъра на финансовите институции и всеки желаещ земеделски производител имаше възможността да зададе своите конкретни въпроси, за да получи и конкретни отговори, каза още д-р Нанова./posredniknews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.