1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Възобновяват строителството на язовири

Възобновяват строителството на язовири

Финансирането ще става със средства от Световната банка и от бюджета

 

Петгодишна програма за доизграждане на язовирите в страната започва да се осъществява от 2008 г., съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски. Целта е да се осигури водният баланс и да се реши проблемът с питейната вода, допълни той. Финансирането ще става със средства от Световната банка и от бюджета. По данни на екоминистерството над половин милион души у нас са заплашени от воден режим. Най-сериозен е проблемът в морските и планинските курорти заради презастрояването. Междувременно повече от 30-населени места в Шуменска област вече са на режим.

Язовирите "Нейковци" в Трявна, "Луда Яна" в Панагюрище и "Пловдивци" в Рудозем и Мадан ще бъдат доизградени със средства от Световната банка. Язовир "Студена" край Перник пък ще бъде реконструиран.

Кредитът е 110 млн. евро, като една част ще отиде за модернизация на ВиК системата в шест области - Добрич, Търговище, Разград, Смолян, Сливен и Стара Загора. Амбицията ни е до края на ноември да започнат процедурите за избор на изпълнител, а от началото на април 2008 г. и строителството, каза Михалевски.

 Отделно с пари от бюджета е планирано през следващата година да бъде довършено строителството на още два или три язовира. Броят ще зависи от отделените средства. Със сигурност единият е язовир "Кюстендил", който е изпълнен до голяма степен. Под въпрос е доизграждането на язовир "Индже войвода" край Бургас. От изключително значение е строителството на язовир "Черни Осъм", с който ще се реши проблемът на Ловешка и Плевенска област, както и на "Ракочевица" за благоевградския регион. По предварителни оценки се очаква тяхното изграждане да струва над 100 млн. евро.

На около 1.8 млрд. евро възлизат средствата, на които страната ни може да разчита от еврофондовете за модернизиране на водния сектор през следващите седем години./dnevnik

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.