1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Вдигат цените на хранителните продукти заради увеличаване на екотаксата на всички видове опаковки

Вдигат цените на хранителните продукти заради увеличаване на екотаксата на всички видове опаковки

10% скок на найлонови опаковки и консервени кутии

 

Цените на хранителните продукти ще се повишат до края на месеца. Причината е планираното увеличаване на екотаксата на всички видове опаковки. 10-процентният скок на продуктовите такси вече е уговорен между Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката и енергетиката. Увеличението обаче няма да бъде драстично, защото стойността на опаковката е едва 2-3% от цената на крайния продукт, обясниха експерти от екоминистерството. Така реалното увеличение при кисело и прясно мляко, сирене, олио, яйца и др. ще бъде в рамките на 1 до 5 стотинки.

 Най-голяма екотакса се плаща за пластмасовите кутии и бутилки. В момента тя е 1,71 лв. за кг, а след увеличението ще стигне 1,88 лв. При хартиените и картонени опаковки повишението ще бъде с 5 ст. до 0,55 лв. за кг. При металните кутии продуктовата такса след увеличението ще бъде 9 ст. и консервите едва ли ще поскъпнат.

Според зам.-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев скокът на тока и горивата води до увеличаване на разходите за поддръжка и функциониране на системите за разделно събиране и рециклиране на отпадъците. Това налага извънредното вдигане на екотаксата. За да влезе в сила наредбата, тя трябва да се

одобри от Министерски съвет. Според Атанас Ошавков, мениджър правни и регулативни въпроси на "Каменица", вдигането на екотаксата противоречи на Закона за нормативните актове, защото не е имало консултации с бизнеса.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.