1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Великобритания и Швейцария с нов договор

Великобритания и Швейцария с нов договор

Двете страни няма да налагат вносни мита и ще се борят съвместно срещу измамите

Великобритания трябва да уреди отново търговските си отношения с останалия свят с наближаването на датата за излизане от Европейския съюз. Първата крачка в тази посока е подписването на търговско споразумение с Швейцария, което включва клаузи за Брекзит без сделка.

Основните точки в договора са, че двете страни няма да налагат вносни мита и ще се борят съвместно срещу измамите. Досега тези отношения бяха част от споразуменията, които Швейцария има с Европейския съюз. При новите обстоятелства Лондон и Берн вземат мерки търговията да не прекъсва. В случай, че Обединеното кралство напусне Евросъюза без сделка, договорът с Швейцария ще влезе в сила още на 30 март.

В противен случай споразумението ще започне да важи след изтичане на преходния период за Брекзит, тъй като през това време ще останат в сила договореностите между Швейцария и Брюксел, които уреждат и стокообмена с Острова.

Великобритания и Швейцария са важни търговски партньори една за друга. Алпийската държава ежегодно изнася стоки за 10 милиарда евро за Кралството, което се нарежда на шесто място сред вносителите на швейцарски продукти. В обратната посока Великобритания е осмият най-голям доставчик на стоки, продукти и услуги за Швейцария.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.