1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Великобритания ще трябва да наложи данък кафе

Великобритания ще трябва да наложи данък кафе

По-малко от 1% от чашките за кафе се рециклират в страната

Великобритания може би ще трябва да наложи „данък кафе“ в размер на 25 пени за чашките за кафе за еднократна употреба, ако иска да намали отпадъците, или изцяло да забрани този вид съдове, ако иска да спази целта си за рециклиране за 2023 г., съобщи в петък комисия от депутати, пише greentech.bg.

По-малко от 1% от чашките за кафе се рециклират във Великобритания. Така е заради плътно прилепналата обвивка, трудностите при рециклирането на опаковки, които са в контакт с храни и напитки, и липсата на съоръжения, казаха депутатите. Веригите Price A Manger, Costa Coffee, Caffe Nero и Greggs заедно с американската Starbucks са сред най-големите продавачи на кафе в Британия. Повечето от тях бързо се разраснаха през последните 10 години, за да отговорят на нарастващото търсене. Въпреки че някои от кафе-веригите предлагат отстъпка на клиентите, използващи собствена чаша, само 1-2 процента от купувачите се възползват от предложението. Затова парламентарната комисия настоява да се наложи „данък кафе“ за всички пластмасови чашки.

Великобритания изхвърля 2,5 милиарда еднократни чашки от кафе всяка година – това е достатъчно, за да се обвие планетата пет и половина пъти“, заяви председателят на комитета Мери Креаг.

Парите, събрани от таксата, ще се използват за подобряване на съоръженията за рециклиране, посочиха от комисията. Ако целта за 2023 г. не бъде изпълнена, тогава чашките за кафе за еднократна употреба трябва да бъдат изцяло забранени.

През октомври 2015 г. Великобритания въведе такса от 5 пени за всички найлонови торби за еднократна употреба, предлагани в големите магазини. Това доведе до 83% намаление на изхвърлянето на найлонови торбички в Обединеното кралство – още първата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.