1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Веществото глифозат не предизвиква рак

Веществото глифозат не предизвиква рак

В новия доклад обаче остава предупреждението, че веществото причинява тежки увреждания на очите и е отровно за водни организми

Определянето на веществото глифозат като "причиняващо ракови заболявания" не е оправдано. До това заключение стига комисията за оценка на риска към Европейската агенция за химикалите в свое становище, публикувано в Хелзинки.
 
С новия си доклад Агенцията потвърждава заключенията, направени още през 2017 година, които тогава дадоха основание на Европейската комисия да удължи лиценза за хербицида.
Според Агенцията наличните научни познания не изпълняват критериите за оценка на глифозат като токсичен за човешкия организъм, или като субстанция, която може да причини генни мутации или да увреди репродуктивните органи. В новия доклад обаче остава предупреждението, че веществото причинява тежки увреждания на очите и е отровно за водни организми. При изготвянето на доклада експертите са се съобразили с голям брой научни данни, както и със стотиците коментари, получени в хода на обществените консултации.
 
До средата на август документът ще бъде представен на Европейската комисия и на Европейската агенция по безопасност на храните. Тогава ЕФСА ще изготви своя оценка на риска, която се очаква да бъде готова чак през юли 2023 година. Сегашният лиценз за хербицида изтича обаче на 15 декември тази година. Затова Брюксел най-вероятно ще предложи на държавите членки временно удължаване на разрешителното, за да имат службите достатъчно време да изготвят своите становища. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.