1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ветеринарите правят график за лицензиране след 2007

Ветеринарите правят график за лицензиране след 2007

 

Министерството на земеделието и горите утвърди план за действие на Националната ветеринарна служба, която след 1 януари 2007 г. ще проверява желаещите да изнасят в Европейския съюз мандри и месопреработвателни предприятия. Решението е взето по повод наложената от Брюксел забрана за внос на млечни и месни продукти, обявена на 11 декември от Постоянния ветеринарен комитет по хранителната верига към Европейската комисия.

Районните ветеринарни служби ще събират заявления от преработвателните предприятия, които имат действаща система за проследяемост на суровините и са въвели системата за контрол на критичните точки в производството НАССР. Системата за проследяемост е задължителна и посочва номерата на животните, от които са произведени колбасите. Марките се вписват върху етикетите на готовата продукция и са знак към потребителя, че продукцията е проверена. В случай на хранителни отравяния контролът е мигновен, а компанията, допуснала некачествения продукт, трябва да го изтегли от пазара.

Българските предприятия са длъжни да имат стриктни системи за самоконтрол, за да не се допуснат вредни продукти на единния пазар, обясниха експерти. Затова и предприятията, които кандидатстват за износ в ЕС, ще бъдат поверявани три пъти - първо от регионалните ветеринари, след това от специални комисии, назначени от българската национална служба, и накрая от европейските инспектори.

След всяка проверка ветеринарите изготвят протокол с направените от тях заключения. Ако предприятието е покрило всички критерии, регионалната ветеринарна служба дава гаранции и го предлага за проверка от комисиите на НВМС, назначени със заповед на генералния директор. Подобна е процедурата и след последната проверка. Въз основа на нея българските ветеринари предлагат на експертите от Службата по храни и ветеринарни въпроси на ЕС (FVO) списъка на новите предприятия, които искат разрешения да продават в рамките на общността. Това ще става в края на всеки месец./dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.