1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ветеринарите са готови за ЕС

Ветеринарите са готови за ЕС

За предотвратяване на нови случаи на внос на негодно за консумация месо, България се присъединява към европейската система за комуникация на граничните ветеринарни власти

 

Генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба Жеко Байчев заяви, че не очаква “червени картони от Брюксел в областта на ветеринарно-медицинския контрол”.

До края на тази година българските ветеринарни власти ще изпълнят всичките 7 изисквания на Европейската комисия, в това число - въвеждането на електронна система за комуникация със страните-членки на ЕС в 12 гранични пункта.

33 млекопреработвателни предприятия у нас отговарят на европейските критерии, други 120 са получили предписания за модернизация, а над 50 са затворени. Проверките на месопреработвателите ще приключат през юни. В момента в този сектор работят 290 фирми.

Според доц. Байчев, 20 % няма да се справят с евро изискванията. До края на 2008 г. в България ще бъде изграден национален екарисаж, за който ЕС ще осигури 14 млн. евро, а съфинансирането от българска страна възлиза на 3,5 млн.евро.

За предотвратяване на нови случаи на внос на негодно за консумация месо, България се присъединява към европейската система за комуникация на граничните ветеринарни власти.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.